Het was koud in Dakar

De eerste 2 maanden van het nieuwe jaar. Het was koud in Dakar 16 of 18 graden in de ochtend en avond en met een stevige wind. Voor Nederlandse begrippen natuurlijk niet koud maar na zo lange tijd in Afrika wel. Een vest aan op het schip maar ook in de avond buiten. In de tent zetten we de airconditioning uit. Het is nu maart en het wordt weer warmer. Lekker zweten als je de stad in gaat. Bij het zwembad op het deck is het nog net uit te houden in de zon, lekker bruin worden.

0940E34D-D5D2-490F-9AD1-E736C40F89EA

In outpatient hebben we het de eerste weken van januari best heel rustig gehad, maar nu wordt het weer drukker rond de 35 -40 patiënten op sommige dagen. In februari zijn er 5 kinderen geopereerd aan een encephalocel. In de baarmoeder zijn de botten van de schedel niet goed aan elkaar gegroeid waardoor er een opening is en hersenen onder de huid uitstulpen.  Dat kan op het achterhoofd zijn maar heel vaak ook bij het voorhoofd net boven de neus. Als dit niet verholpen wordt bestaat de kans dat deze kinderen overlijden aan een hersenvlies ontsteking. Niet voor niets heeft God de hersenen zo goed beschermd met bot. Tijdens de operatie wordt de uitstulping weggenomen en wordt er bot in de opening geplaatst. Dat moet dan aan elkaar groeien. Om te voorkomen dat er teveel druk in de hersenen ontstaat krijgen de kinderen medicijnen en moet het bloed regelmatig gecontroleerd worden. Ze moeten 6 weken een helm dragen en komen  de eerste weken 2 keer per week bij ons om te controleren of alles goed gaat. Vragen of ze geen hoofdpijn hebben. Of erg slaperig zijn. Of dat hun gedrag is veranderd. Een ander belangrijke controle is of er geen vocht uit ogen, neus of oren komt. Dat kan hersenvocht zijn. Om dat te controleren slapen de kinderen op een wit sloop. Als het nl hersenvocht is zie je een regenboog ring om de vocht plek wat een teken van hersen vocht is.

Zijn het geen schatjes. Ze weten hoe ze moeten poseren en houden elkaars hand vast. Samen met alle verpleegkundige papa’s en mama’s en dr David Chong

ABF52904-198E-44FF-AD67-F9D0BAD157B3
.

Samen met Mama Sarr op de foto
Outpatients nurse Rianne van Wingerden with Mama on the dock.

Het afscheid nemen is een emotioneel gebeuren. Ouders zijn zo ontzettend dankbaar. Ze nemen niet alleen afscheid van ons maar ook als ouders van elkaar. meer dan 6 weken hebben ze met elkaar opgetrokken.

In december zijn de orthopedische operatie gestart. Kinderen met O of X benen of zelfs naar binnen gedraaide knieën
allemaal in het gips voor de eerste 6 weken en dan opnieuw leren lopen in de Rehab tent. In principe komen ze niet bij ons in de tent maar het is zo schattig om ze te zien lopen op het dock met hun looprekjes en 2 benen in het gips

Ndela is eindelijk ontslagen bij ons. Ze is heel lang bij ons geweest en heeft diverse operatie ondergaan. Zij had Noma. Noma is een ziekte van de arme. De ziekte ontstaat door verminderde weerstand bij bv mazelen. Bacterien krijgen dan de overhand en eten je lip, neus of wangen weg waardoor een gat ontstaat in de wang of zelfs een neus helemaal weg is. De meeste kinderen met Noma overlijden aan de ziekte . Als je de ziekte overleeft is je gezicht wel voor het leven verminkt en is het niet zelden dat mensen letterlijk niet meer aan de tafel zitten en uitgestoten worden.
op deze foto kun je zien dat Ndela haar gezicht nog steeds wat verbergt. Op de foto hieronder moet zij nog een laatste operatie ondergaan om het litteken en haar mond beter te maken, dat is goed gelukt. Nu laat ze haar gezicht meer zien. bij het ontslag  wilde ze mij meenemen naar haar huis dan kon ik een moeder voor haar zijn. Niet alleen een operatie maar ook het tonen van liefde en zorg maakt dat niet alleen hun gezicht beter is maar ook hoe ze naar zichzelf kijken.

Rianne Van Wingerden, Outpatient Nurse.
Rianne Van Wingerden, Outpatient Nurse.

Mama Sambou is een ander patiënte dat ik verzorgd heb. Zijn genezing verliep niet volgens plan.  Hij krijgt nog een keer een operatie om een lip te maken.
A1FEDC1E-00A7-4F65-87A9-6A26F59537A2

Een ander patiënte is Moussa. hij heeft club hands. vergelijkbaar met club foot maar dan aan de onderarmen. Er kan niet veel gedaan worden omdat botten en spieren ontbreken maar wat er wel wordt gedaan is zoveel mogelijk functie geven zodat hij uiteindelijk voor zichzelf kan zorgen.
E2EF17F8-A0CA-46C0-AA5E-AF2B3AA180A9

Het is heelijk om naast volwassene ook kinderen in outpatient te hebben.

Mery ships heeft ook altijd een mercy ministry project. ik ben een zaterdag ochtend mee geweest naar een dorpje vlak bij Pink Lake. Geen electricity en nog een waterpomp en een echte chief in het dorp. Op zo’n ochtend is er een soort club of zondagsschool voor de kinderen. Een bijbel verhaal, zingen en spelletjes. en vooral veel knuffelen. De kinderen vinden het geweldig als we komen.

Een andere zaterdag zijn we op uitnodiging van onze daycrew Akon en Famara naar hun universiteit geweest en hebben een rondleiding gehad. Eerst hebben we met elkaar traditioneel gegeten de naam ben ik vergeten in ieder geval rijst en vis en ieder heeft een taartpunt uit de schaal.  De studenten hebben geen eigen kamer. Ze leven met 12 of meer personen in een kamer van ongeveer 3×4 meter en delen het matras.  De regering geeft ze wel geld om te studeren dat ze niet terug hoeven te betalen.

Op een avond hebben we met de nederlanders pannenkoeken gebakken en heerlijk opgegeten.
3096DBFC-85AE-41C9-BB5C-861A36A08EEE

Omdat we mee hebben gedaan om voor het lekkerste wereld record geld op te halen hebben we wel 5 groten plakkaten chocolade gekregen. die plakkaten moeten wel met bijtel en hamer in kleine stukjes gehakt worden maar dan kun je smullen.

2C8D9C38-991D-47B5-9E72-2E80C99EA683

We hebben een heerlijke club vrijwilligers en daycrew in outpatient. Wat zal ik het missen het schipleven, de patient en de daycrew wanneer ik in juli naar Nederland kom. Ik ga zeker terug maar dan voor een paar weken of maanden maar geen hele field service meer. Het wordt tijd dat ik het iets rustiger aan ga doen.

ik zoek  nog een plaats waar ik in augustus en september kan blijven tot ik terug kan in mijn eigen huis , als je iets weet dan hoor ik het graag.

Voor nu blijf kalm met de coronacirsis en tot de volgende keer.

Liefs Rianne


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s