Guinea een Nieuw begin

 

Op 10 Augustus zijn we aan gekomen in Conakry de hoofdstad van Guinea, er was een feestelijk onthaal met dansers op het dock die helemaal nat zijn geregend. Momenteel is het regentijd in Guinea. De officiële ontvangst en opening was in de week na aankomst met veel genodigden en de vrouw van de president. Ook nu was er een dans groep.

 

Na aankomst zijn we gelijk begonnen met alles weer uitpakken en schoonmaken. Tijdens het varen en de shipyard is alles opgeruimd en vastgezet, zodat het niet kan schuiven tijdens het varen. Omdat er ook gewerkt wordt op de afdelingen moet dus alles ook weer schoongemaakt worden en dat is een flinke klus.

Op een van de eerste keren dat we na aankomst het schip af mochten zijn we een ijsje gaan eten en even door de stad gelopen

Je kunt goed zien dat Conakry veel armer is dan Cameroon maar de mensen zijn erg aardig en heel blij dat wij er zijn. Het schip is in 2012 ook in Conakty geweest en helaas kon het schip in 2014 niet gaan vanwege ebola.  Er is in dit land meer bekendheid met Mercy schips. Op de ijst van armste landen staat Guinea op plaats 183 van de 188. Er zijn heel weinig artsen en gezondheids werker. Velen zijn omgekomen tijdens de Ebola uitbraak.

 

ER is 1 grote screenings dag geweest waarbij een team van artsen en verpleegkundige 6000 mensen hebben gezien. Uit deze 6000 zijn  ongeveer 1200 mensen geselecteerd die voor een operatie in aanmerking komen. Gelukkig is er een handboek waarin precies vertelt wordt welke aandoeningen kunnen verholpen worden door een operatie en hoeven de screeners dat niet zelf te bepalen zodat nee zeggen iets eenvoudiger is en je je niet schuldig hoeft te voelen als je nee moet zegt.

Op deze eerste dag kregen de mensen die op het eeste gezicht een ja kregen een datum waarop ze terug moesten komen voor een meer uitgebreiden evaluatie. Als deze evaluatie goed was kregen ze weer een datum waarbij ze gezien worden door de arts die hen gaat opereren en dan krijgen ze de datum van  opname mee. Ook krijgen ze vitamine tabletten en manna ( manna is een pindakaas boter met hoge calorie en vitaminen waarden. Er is n.l veel ondervoeding door eenzijdig voedsel. Sommige mensen leven op alleen rijst en thee met suiker). Door eenzijdige voeding en slechte conditie kan de wond genezing problemen geven of vertraagd zijn.

Inmiddels is er al weer een paar weken geopereerd en komen de eerste patiënten naar de wondzorg kamer. Ik werk nu in het wondzorg team. Het betekent dat ik alleen de patiënten, die geopereerd zijn van brandwonden en plastische chirurgie hebben gekregen, zie. Zoals Ibrahima gewond geraakt door vuur en beide knieën die door contracteren helemaal tegen zijn achterbenen getrokken zijn. Ik was  erbij toen hij voor het eerst weer met rechte benen even kon staan. Een groot gejuich ging over de gang. Hij heeft nog een lange weg te gaan. Zijn wonden verzorgen wij om de andere dag en ook de physio therapie is gestart. Hopelijk kan ik over een poosje een foto laten zien met lachende ogen.

D2CB171D-CC0E-4C23-A70F-EA660248380C

Ibrahima, plastics patient, being carried by his brother before surgery.

Naast het werk volg ik momenteel survival French. We leren om hallo en hoe gaat het met je gezeggen en een maaltijd en drankje te bestellen in het Frans. Erg leuk en hilarisch. Volgende week gaan we naar de markt om boodschappen te doen. We nemen onze papieren mee zodat we kunnen spieken 😉

in de weekenden probeer ik even van het schip af te gaan met een groep. Varen naar  Kassa eiland. 1 van 3 eilanden vlak voor de kust. Wat rondlopen, achtervolgt worden door kinderen die allemaal op de foto willen, even zwemmen en van de zon en goed gezelschap genieten.

De dokter en het ziekenhuis op Kassa eiland ontmoet.

Of we gaan gezellig uit eten, naar de markt en 1 keer naar de Rooms Katholieke kerk op zondag.

Tot de volgende verhalen


2 reacties op ‘Guinea een Nieuw begin

 1. Hallo Rianne
  Weer met plezier en bewondering je belevenissen gelezen.
  Wat weer goed werk verricht door jullie allemaal.

  Wij zijn net terug van een maand rondreizen door Suriname.
  Heb daar bij een indianenstam een vrouw blijgemaakt.
  Haar naaimachine aan de praat gekregen.😀

  Blijf met veel plezier daar aan het werk, jullie maken velen erg gelukkig, en gezond.

  In maart gaan we weer richting Andorra⛷

  Lieve groetjes, Jan en Ellen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s